Roxete, Roxette

Roxette je švédské duo, ve složení muzikant Per Gessle (* 12. ledna 1959 Halmstad) a zpěvačka Marie Fredriksson (* 30. května 1958 Östra-Ljungby). Jako mnoho jiných švédských kapel – i oni zpívají anglicky.

Jsou po skupině ABBA druhou nejúspěšnější švédskou skupinou. Jméno „Roxette“ pochází z názvu jedné písničky skupiny Dr. Feelgood.

Jejich hudbu lze stručně vyjádřit názvem jejich alba největších hitů – svěží, melodický pop představovaný hlasem Marie Frederiksson (přestože „The Look“ nazpíval z větší části Per Gessle) a drnčivou Gessleho kytarou.

Jejich muzikantský úspěch začal v roce 1989, kdy si jeden americký student koupil během své dovolené ve Švédsku jejich album Look Sharp a věnoval je doma rozhlasové stanici. Písničky měly takový úspěch, že se během několika týdnů staly hitem číslo 1.

V následujících letech měli několik hitů v Top 10 po celém světě, například It Must have Been Love (který se objevil také ve filmu Pretty Woman), The Look a Joyride.

Jejich dvě světová turné vidělo okolo 1,5 milionu diváků. Jako jedni z mála popových skupin si zahráli i v Číně a Moskvě.

Od roku 2002, kdy byl Marii Fredriksson v hlavě objeven mozkový nádor, Roxette nevystupovali. V roce 2006 oslavuje skupina 20. výročí albem největších hitů a kolekcí 5 CD a DVD s názvem „The Rox Box“.

Doposud skupina prodala 75 milionů CD.

Diskografie
- Pearls of Passion (1986) (a znovu vydáno v roce 1997 jako re-edice)
- Dance Passion (the remix album) (1987)
- Look Sharp! (1988)
- Joyride (1991)
- Tourism (1992)
- Crash! Boom! Bang! (1994)
- Rarities (1995)
- Don´t Bore Us - Get to The Chorus! - Roxette´s Greatest Hits (1995)
- Baladas En Español (1996)
- Have A Nice Day (1999)
- Don´t Bore Us - Get to The Chorus! (US version of the greatest hits album) (2000)
- Room Service (2001)
- The Ballad Hits (2002)
- The Pop Hits (2003)
- The Rox Box/Roxette ´86-´06 (2006)
- Hits! - Their 20 Greatest Songs (2006)


Zdroj informací: wikipedia


Pro dlouhou chvíli

Hry GoodGame Empire 1001Hry Superhry Hry online Webgames Hry online hry Webhry Jojohry



© Copyright 2008-2017 Chybicka.cz - sizzling